Strona startowa

Wiadomości - Aktualności

Jaka jest prawda o opakowaniach kartonowych, ze sklepowej półki?

Dodał: Milena Data: 2018-07-20 11:36:32 (czytane: 730)

Z produktami w opakowaniach kartonowych mamy styczność niemal codziennie, lecz wciąż wiemy o nich niewiele. Jak pokazują wyniki badań, mimo tego, że prawie połowa badanych* kupuje soki w opakowaniu kartonowym, tylko 32% z nich uważa, iż zapewniają one zachowanie wartości odżywczych produktu.

Studio tatuażu - Black Line tattoo&piercing
www.tatuazebusko.pl,STUDIO TATUAŻU, SALON TATUAŻU, TATUAŻ, KOLCZYKOWANIE, KOLCZYKI, TATTOO, PIERCING, MIKRODERMAL, OZDABIANIE, UPIĘKSZANIE, TATUAZ, TATUAZE, TATUAŻE BUSKO, PIŃCZÓW, CHMIELNIK, KAZIMIERZA WIELKA,

ul. Kopernika 8. 28-100, Busko-Zdrój



Czy przekonania badanych są słuszne? Jakie właściwości mają opakowania kartonowe? Tłumaczy ekspert dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.

opakowanie.jpg

Wartości odżywcze w bezpiecznym opakowaniu
– Opakowania kartonowe mają wiele zalet, z których konsumenci nie zawsze zdają sobie sprawę. Wciąż np.: niska jest świadomość faktu, że są to opakowania bezpieczne, które, ze względu na zastosowane przebadane materiały, nie wywierają negatywnego wpływu na zawarte w nich produkty i na zdrowie konsumentów – komentuje dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa. I wyjaśnia – opakowania kartonowe, w których możemy kupić np.: soki lub mleko, składają się z trzech materiałów, są nimi: papier, który stanowi nawet ponad 70% opakowania, polietylen, który stanowi ok. 20% masy opakowania oraz warstwa aluminiowa, która co ciekawe jest osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa. Każdy z tych trzech komponentów spełnia inne funkcje, pozwalające na utrzymanie bezpieczeństwa produktu np.: soku. Papier jest dla opakowania bazą, celuloza do jego produkcji pochodzi z drewna, jest więc surowcem naturalnym. Warstwa folii polietylenowej, uznawana za całkowicie obojętną dla zdrowia konsumenta, jest barierą chroniącą warstwę papieru przed wilgocią i pomaga w utrzymaniu jakości produktów. Natomiast aluminiowa warstwa chroni produkty nie tylko przed szkodliwym działaniem światła ale i tlenu. Zanim produkt trafi do opakowania, jest ono sterylizowane w celu zniszczenia wszelkich form drobnoustrojów. Produkty pakowane poddawane są najczęściej procesowi pasteryzacji, czyli działaniu podwyższonej temperatury w jak najkrótszym czasie, a następnie szybko schłodzone i w sterylnych warunkach rozlane do opakowań. Zarówno pasteryzacja jak i wyjałowione aseptyczne opakowanie kartonowe, zapewniają produktom spożywczym dłuższy termin przydatności do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów.

Ochrona i wygoda
– Czynniki zewnętrzne mogą mieć niekorzystny wpływ na wartości odżywcze produktu. Temperatura i światło może negatywnie wpływać zarówno na barwę, jak też zawartość witamin oraz smak żywności, a także skracać jej okres przydatności do spożycia. Na przykład w produkcie wystawionym na działania światła zmniejsza się m. in. zawartość witaminy C. Opakowania kartonowe chronią natomiast produkt przed działaniem czynników zewnętrznych – wyjaśnia dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.  Innym atutem opakowań kartonowych jest ich wielkość dostosowana do różnych wymagań konsumentów oraz niewielka waga, dlatego na przykład kartonik soku, to wygodny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi jednej z niezbędnych porcji warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami ekspertów dziennie należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców, najlepiej w podziale na 5 porcji, jedną z nich można zastąpić właśnie porcją (ok. 200 ml) soku. – Jest to doskonała metoda zapewnienia jednej porcji owoców i warzyw na przykład dla dzieci które nie lubią owoców i warzyw świeżych lub gotowanych. Warto pamiętać, że na przykład porcja soku pomarańczowego (ok. 200 ml), także tego w opakowaniu kartonowym, zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – komentuje dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.

Wpływ na środowisko
Konsumenci są też coraz bardziej świadomi w zakresie kwestii środowiskowych – oczekują, że produkt, po który sięgamy w sklepie, będzie miał nie tylko wysoką jakość i zachowane zostaną w nim wartości odżywcze składników, z których powstał, ale także jak będzie oddziaływał na środowisko. Warto zatem wiedzieć, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętka można poddać dalszemu przetwarzaniu. Jak wiemy, opakowania kartonowe po sokach należy wrzucać do żółtego pojemnika, gdzie trafiają tworzywa sztuczne i odpady metalowe, skąd dalej przekazane zostaną do recyklingu. Dodatkowo dobre opakowanie, może mieć również symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m.in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych, nie przekracza bezpiecznego poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.

Zachowanie wartości odżywczych produktów i jego ochrona przed czynnikami zewnętrznymi, bezpieczeństwo konsumenta, wygoda użytkowania oraz możliwość recyklingu – to bezsprzecznie zalety opakowań kartonowych. Dlatego sięgając po nie ze sklepowej półki, możemy być pewni, że wybieramy mądrze – dla siebie i środowiska.

Zobacz także

Dożynki w regionie świętokrzyskim

Dodane: 2018-08-18 13:35 - Komentarze  (0)  czytane (896)

TAGI:



Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 54.80.140.29

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Telewizja

Wojewoda z wizytą w gospodarstwach poszkodowanych klęską suszy

Nowa siedziba dla buskiej budowlanki

I Memoriał Bokserski im. Józefa Grudnia: Zamojski Radosław vs Surma Jakub

I Memoriał Bokserski im. Józefa Grudnia: Koch Mariusz vs Kiwior Maciej

Festyn Rodzinny w Szańcu

I Memoriał Bokserski im. Józefa Grudnia: Kielar Maciej vs Pokusa Damian

Konkursy

Konkurs zakończony: Koncert Beaty Kozidrak & Bajm
Konkurs zakończony: Onyx Club - Pub & Restaurant
Konkurs zakończony: Koncert Michała Szpaka w Kielcach
Konkurs zakończony: Do wygrania zaproszenia na spektakl Ostra jazda
Konkurs zakończony: Słodka Uczta dla Dwojga w Lodziarni Dolce Vita
Konkurs zakończony: Koncert zespołu Poparzeni Kawą Trzy
Konkurs zakończony: Koncert Tribute to Jantar w Kielcach
Konkurs zakończony: Koncert Raz Dwa Trzy Młynarski w Kielcach
Zobacz więcej Dodaj

Promocje

To jest miejsce na Twoją promocję

2016-06-30 - 2029-06-30

Pakiet żywieniowy od 30 zł w Restauracji Pod Świerkiem

2017-11-15 - 2019-06-30

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Weekend w regionie - Sprawdź co będzie się działo!

W weekend Dinozaury po Zmroku, Dni Stopnic, Święto Plonów w Busku-Zdroju, Bejscach, Nowym Korczynie, Opatowcu, Kazimierzy Wielkiej,...