Strona startowa

Wiadomości - Kultura, rozrywka

Smaki Regionu: Znamy Najlepsze Świętokrzyskie Produkty Regionalne 2024

Dodał: Marta Data: 2024-05-27 11:30:36 (czytane: 3512)

Spośród ponad 30 regionalnych produktów wysokiej jakości z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego w XXIII Finale Konkursu 'Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów' w niedzielę, 26 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni wybrano 11 najsmaczniejszych i tradycyjnych.

M-Copy - Automatyka Biurowa - tonery, tusze, drukarki
www.m-copy.pl/,tonery,tusze,drukarki,naprawa,kserokopiarki,serwis, toner,tusz,regeneracja,papier,xero,ksero,kopiarki,kopiarek, drukarek,kserokopiarek,zamienniki,drukowanie,materiały, eksploatacyjne,pollux,polspeed.

ul. Szaniecka 2. 28-100, Busko-Zdrój

Studio tatuażu - Black Line tattoo&piercing
www.tatuazebusko.pl,STUDIO TATUAŻU, SALON TATUAŻU, TATUAŻ, KOLCZYKOWANIE, KOLCZYKI, TATTOO, PIERCING, MIKRODERMAL, OZDABIANIE, UPIĘKSZANIE, TATUAZ, TATUAZE, TATUAŻE BUSKO, PIŃCZÓW, CHMIELNIK, KAZIMIERZA WIELKA,

ul. Kopernika 8. 28-100, Busko-Zdrój



Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. W bieżącym roku w konkursie ocenianych było ponad 30 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości.

To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.

Zobacz

Komisja zdecydowała o wyborze następujących produktów:

I  NAGRODY

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

  1. Produkty i przetwory mięsne: Boczek zawijany z polędwicą – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
  2. Produkty i przetwory z ryb: Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem – KGW „Małyszyniec” Joanna Wieczorek
  3. Produkty mleczne: Ser kozi Filip z konopi wędzony – Farma Kozy spod Pacanowa, Katarzyna i Stanisław Polijańscy
  4. Miody: Miód gryczany – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski, Nadwiślański miód nawłociowy – Gospodarstwo Pasieczne Agnieszka i Krzysztof Bolon, Miód ze spadzi liściastej – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński

II.     Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  1. Przetwory owocowe: Dżem z szyszek sosnowych z cytryną – KGW w Bebelnie Małgorzata Giec,
  2. Produkty zbożowe: Chleb staszowski – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda

Napoje regionalne:

  1. Napoje alkoholowe: Wino Fodymskich – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski, Wino RESON –  Winnica RYTWIANY Adam Bobrowski

IV.  Inne produkty regionalne: Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – KGW w Sadłowicach Monika Zacharska

Zobacz

 
WYRÓŻNIENIA

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

  1. Produkty i przetwory mięsne: Kiełbasa wiejska bebelska – KGW w Bebelnie, Małgorzata Giec
  2. Produkty i przetwory z ryb: Paprykarz z jesiotra wędzonego – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  1. Przetwory owocowe: Ekologiczna śliwka w occie – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek
  2. Wyroby cukiernicze: Pączki ziemniaczane – KGW w Szumsku Iwona Tyrała

III. Napoje regionalne:

  1. Napoje bezalkoholowe: Syrop z aronii – Gospodarstwo agroturystyczne “Świętokrzyski Zakątek” Rolniczy handel detaliczny Beata Brożyna, Sok z malin – Tomasz Bejm,
  2. Napoje alkoholowe: Cuve Rose 2022 – WINNICA 2WILKI Robert Silniewicz

IV. Inne produkty regionalne: Nadzienie tatarczne – Aleksandra Gawrońska

PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2024”

  1. Staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Tadeusz Matuszewski

  2. Buncok strzałkowski – Farma Łukasików Teresa i Piotr Łukasik

  3. Miód „Pola-niecki Wielokwiat” – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon

  4. Zakwas na barszcz – Jacentowska Piwniczka Anna Bojek

  5. Precle staszowskie – Piekarnia „Sojda” – Krzysztof Sojda

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” identyfikuje i promuje produkty regionalne. Podkreśla tradycję kulinarną, która staje się osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji.

Zobacz

Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy z Muzeum Wsi Kieleckiej – Parkiem Etnograficznym w Tokarni. Samorząd Województwa z budżetu przeznaczył na ten cel 45 000,00 zł w formie dotacji podmiotowej dla Muzeum Wsi Kieleckiej. Z wyżej wymienionych środków sfinansowano między innymi zakup 11 nagród dla laureatów konkursu.

Imprezie towarzyszył kiermasz żywności wysokiej jakości z produktami i regionalnymi potrawami, kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków.

Zobacz

 

Na scenie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Macieja Ulewińskiego. O tradycjach dawnego gotowania opowiedziały Śwarne Kakonianki.

Źródło: swietokrzyskie.pro

Reklama.


Tagi: Muzeum Wsi Kieleckiej   Tokarnia    

Zobacz także

48. Buskie Spotkania z Folklorem: Święto muzyki ludowej (foto/video)

Dodane: 2024-05-24 11:46 - Komentarze  (0)  czytane (9593)

TAGI: folklor, muzyka ludowa, spotkania z folklorem



Komentarze (1)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 100.28.132.102

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Telewizja

BSF Busko-Zdrój pokonał Futsal Club Tarnów 9:2 (3:1) - zapis transmisji LIVE

LXVIII Sesja Rady Miejskiej w Busku-Zdroju - transmisja LIVE

KKF Caffaro Global System Kazimierza Wielka vs BSF Busko-ZdrĂłj - transmisja LIVE

AKS 1947 Busko-Zdrój vs LKS Orlęta Kielce - transmisja LIVE

Gala boksu im. JĂłzefa Grudnia w Busku-Zdroju - transmisja LIVE

Uroczyste otwarcie rozbudowanej części "Malucholadii" - konferencja prasowa

Konkursy

Uwaga konkurs! Wygraj podwójne zaproszenie na spektakl: Lista męskich życzeń
Konkurs rozstrzygnięty! Sprawdź wyniki ! Zapraszamy na występ Kabaretu Smile!!!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Szalone Nożyczki w Busku-Zdroju
Konkurs zakończony: Do wygrania vouchery do Salonu wirtualnej rzeczywistości w Busku-Zdroju!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na R-STUNTS w Jędrzejowie
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Kabaret Pod Wyrwigroszem w Kazimierzy Wielkiej
więcej

Kultura, rozrywka

Smaki Regionu: Znamy Najlepsze Świętokrzyskie Produkty Regionalne 2024

Spośród ponad 30 regionalnych produktów wysokiej jakości z różnych zakątków województwa świętokrzyskiego w XXIII Finale Konkursu 'Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów' w niedzielę, 26 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni wybrano 11 najsmaczniejszych i tradycyjnych. więcej»

Zobacz więcej Dodaj

Promocje

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Dzień Matki - Święto Miłości i Wdzięczności

26 maja obchodzony jest Dzień Matki. To wyjątkowy dzień, w którym składamy naszym Mamom najserdeczniejsze życzenia, obdarowujemy...