Wiadomości - Aktualności
Na wielkanocnym stole - sałatka jarzynowa i żurek na zakwasie
Dodał: Marta Data: 2022-04-13 10:10:07 (czytane: 4042)
Ponad połowa Polaków na wielkanocny stół postawi sałatkę jarzynową oraz żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem - wynika z badania. Wśród wypieków prym wiodą drożdżowe i piaskowe baby, a także mazurki.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach inicjatywy "Wybieram lokalne", na stołach w polskich domach króluje w Wielkanoc sałatka jarzynowa (58,1 proc. wskazań) oraz żurek na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem (51,6 proc.). W czasie świąt popularna jest także zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką lub krzonówką.
W Wielkanoc chętnie sięgamy też po jajka faszerowane (40,5 proc. wskazań), pieczoną białą kiełbasę (30,2 proc.) oraz gotowaną szynkę (30 proc.), domowej roboty pasztet (21,9 proc.) i inne mięsa, takie jak kaczka, faszerowany schab (17 proc. wskazań) i pieczenie, które chętnie łączymy z suszonymi śliwkami, morelami lub żurawiną.
"Dawniej na stołach często można było również znaleźć wszelkiego rodzaju galarety: wieprzowe, drobiowe, mieszane. Ciekawą wersją takiego dania jest pochodząca z Podkarpacia studzienina - galareta z wieprzowych nóżek z dodatkiem octu i pieprzu" - przekazano we wtorkowej informacji prasowej.
Jeśli chodzi o wypieki, na stołach wielkanocnych królują tradycyjne drożdżowe i piaskowe baby (55,4 proc. wskazań), wielkanocne mazurki (40,5 proc.) oraz strucle i serniki.
Jak pokazało badanie, obowiązkowe elementy świąt wielkanocnych dla większości Polaków to porządki w domu (52,7 proc.), malowanie pisanek (55,4 proc.), Wielki Tydzień, przygotowanie święconki (58,9 proc.) i poniedziałkowe lanie wodą (54,1 proc.).
"Niezależnie od tego, czy mają dla nas wymiar religijny czy nie, wciąż chętnie pielęgnujemy ludowe tradycje związane z tym szczególnym czasem" - podkreślono w badaniu. I dodano, że zawartość tradycyjnego koszyczka może być różna w zależności od danego regionu, ale w każdym znajdą się: jajka (symbol nowego życia), wędliny (symbol płodności, zdrowia i dostatku), chleb (gwarancja pomyślności i dobrobytu), chrzan (symbol siły i zdrowia) czy sól (symbol oczyszczenia i ochrony przed zepsuciem).
Badanie "Tradycje Wielkanocne" zostało przeprowadzone w marcu 2022 roku w ramach kampanii Wybieram lokalne, zainicjowanej przez PSH Lewiatan. Badanie wykonano w formie ponad 1000 ankiet z reprezentatywną próbą Polek i Polaków powyżej 18. roku życia, zgodnie z rozkładem płci, wieku i klasy wielkości miejscowości.
(PAP)
Reklama.
Tagi: Wielkanoc stół wielkanocny tradycyjne potrawy
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.145.156.250