Wiadomości - Aktualności
Perliczka dworska z Kikowa nagrodzona.
Dodał: EW Data: 2008-12-16 12:52:05 (czytane: 11922)
W listopadzie br. ogłoszona została III edycja konkursu kulinarnego pn. „Świętokrzyska potrawa świąteczna”. Konkurs , który odbywał się pod patronatem Pani Wojewody miał na celu zaprezentowanie potrawy najlepiej odzwierciedlającej charakter i kulturę regionu oraz jej zakorzenienie w obrzędowości bożonarodzeniowej.
W ramach eliminacji gminnych zaprezentowano 9 potraw , spośród których jury w składzie: Elżbieta Rodak – Kierownik GCK, Teresa Żółtak – właścicielka Restauracji „Magnolia”i Hubert Haczyk – kucharz z Hotelu Malinowy Zdrój, wyróżniło dwie: gęś na kapuście Pani Janiny Grabowskiej z Solca-Zdroju oraz perliczkę dworską Pani Teresy Sowuli z Koła Gospodyń Wiejskich w Kikowie.
Przepis na perliczkę został doceniony również na szczeblu powiatowym. Wygrał ten etap eliminacji i 13 grudnia reprezentował powiat buski na eliminacjach wojewódzkich.
Tym razem nie wystarczył już sam przepis. Trzeba było zaprezentować potrawę w pełnej okazałości. Panie przygotowały 3 perliczki: jedną do prezentacji, a dwie do degustacji. Perliczki zostały podane w staropolskiej oprawie. Przy pięknie przystrojonym stole zasiadła para szlachciców, a prezentacji dokonywały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich. I to właśnie ta oprawa zrobiła na komisji konkursowej największe wrażenie. A komisja była nie byle jaka. Przewodniczył jej Pascal Brodnicki, a przy degustacji dzielnie sekundowała mu Pani Bożentyna Pałka -Koruba Wojewoda Świętokrzyski. Spośród 14 potraw nagrodzono 3. Pierwsze miejsce zajął „prosiak Stefanek dziadka Michała” ze Stefanówka, gm. Staszów, drugie - „kaczka po dzierąsku „ z Dzierążni , gm. Działoszyce, a trzecie „perliczka dworska” wg przepisu Pani Teresy Sowuli z Koła Gospodyń Wiejskich w Kikowie, oczywiście gmina Solec-Zdrój.
Okazało się, że to co dla każdej gospodyni jest wielką zaletą , a mianowicie prostota przepisu, dla komisji było mankamentem. Preferowano bowiem receptury skomplikowane i wymagające długotrwałych zabiegów kulinarnych. Ale dla Pań z Kikowa , które debiutowały w konkursie , i tak był to wielki sukces. Zwłaszcza, że trzecie miejsce wiązało się z nie byle jaką nagrodą. Oprócz kwoty 1500 zł, KGW wzbogaciło się o profesjonalną krajalnicę, na szczeblu powiatowym o mikrofalówkę, a na gminnym o naczynie kuchenne ufundowane przez Wójta Gminy.
Przy okazji zaprezentowano również pozakulinarne walory Solca-Zdroju, a Wójt Gminy osobiście zachęcał Pascala Brodnickiego do przyjazdu.
Jako, że święta tuż-tuż poniżej prezentujemy przepis na perliczkę dworską , aby potrawa ta uświetniła świąteczne stoły nie tylko w Kikowie.
PERLICZKA DWORSKA
1 sprawiona perliczka z podrobem , sól, 4-6 dag. słoniny, pieprz, 2-3 łyżeczki estragonu, orzechy włoskie, 3-4 gruszki, 1 łyżeczka smalcu, 100 g cukru.
Podroby usmażyć na łyżce smalcu. Wymieszać z estragonem, nadziać nimi Perliczkę.
Piec około 1,5 godziny podlewając sosem z pieczenia.
Gruszki obrać , przekroić na pół , wyjąć gniazda nasienne. 100 g cukru skarmelizować. Dodać gruszki, podgrzać 2-3 minuty , wymieszać 50 g orzechów.
Upieczoną perliczkę podzielić na części.
Ułożyć na półmisku , obłożyć gruszkami smażonymi z orzechami. Przybrać zieloną pietruszką.
Tak upieczoną perliczkę można podać z pyzami nadziewanymi migdałami i grzankami.
Smacznego
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.222.179.186