Wiadomości - Aktualności
Pieczona gęś na 11 listopada
Dodał: Agnieszka Data: 2012-11-12 13:54:08 (czytane: 11357)
Niedziela 11 listopada w Chmielniku upłynęła mieszkańcom nie tylko uroczyście i patriotycznie, ale również bardzo smacznie. Około godziny 13 w Chmielnickim Centrum Kultury rozstrzygnięto bowiem pierwszą edycję konkursu powiatowego na najlepszą potrawę regionu świętokrzyskiego pn. „Smaki gęsiny”.
Do konkursu przystąpili właściciele gospodarstw agroturystycznych, którzy prowadzą działalność na terenie naszego województwa.
Organizatorzy przedsięwzięcia, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Urząd Miasta i Gminy w Chmielniku oraz Stowarzyszenie „Gęś kielecka z tradycjami" z siedzibą w Chmielniku, chcą upowszechnić i promować walory zdrowotne i smakowe gęsiny. Pragną również zachęcić mieszkańców do zmiany nawyków żywieniowych i przygotowywania produktów z wykorzystaniem lokalnych tradycji. Jak się bowiem wielu przekonało podczas konkursu, mamy w województwie świętokrzyskim prawdziwe przysmaki.
/KR/
Zdjęcia: www.tmb.busko.pl
Reklama.
Tagi: Chmielnickie Centrum Kultury smak gęsiny konkurs kulinarny
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.189.157.80
-ryro (2012-11-15 19:00:07)
Ciekawe zestawienia gęś i rocznica.Opatrzność czuwa w Busku też gęś- a Polacy nie gęsi i swój język mają i zwyczaje też.Czy ta gęś nie jest centralnie serwowana jakieś nadwyzki w Unii- zamiast innego drobiu np kaczki ? Konie- niedługo z Emiratów będziemy dowozić.A czy choćby nasze będą ulice zostaną tego nie wiem może