Wiadomo¶ci - Aktualno¶ci
Powstaje ¦wiêtokrzyski Szlak Kulinarny
Doda³: Milena Data: 2014-03-06 09:59:26 (czytane: 9942)
Powstanie ¦wiêtokrzyskiego Szlaku Kulinarnego i wydanie ksi±¿ki kucharskiej, z przepisami na tradycyjne dania, charakterystyczne dla naszego regionu zak³ada projekt "¦wiêtokrzyska Ku¼nia Smaków".
Jest on realizowany przez ¦wiêtokrzyski O¶rodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, w czterech powiatach: opatowskim, sandomierskim, kieleckim i ostrowieckim.
Obecnie trwaj± szkolenia dla w³a¶cicieli gospodarstw agroturystycznych i restauratorów, którzy chc± wprowadziæ do swojego menu takie potrawy. Zainteresowanie szkoleniami by³o ogromne- twierdzi Teresa W±sik z o¶rodka w Modliszewicach.
Uczestnicy szkolenia s± potencjalnymi kandydatami do ¦wiêtokrzyskiego Szlaku Kulinarnego, który powstanie z my¶l± o turystach, zainteresowanych odwiedzeniem miejsc, gdzie serwowane s± tradycyjne potrawy regionalne. O miejsce na szlaku ubiegaæ siê bêdzie m.in. restauracja przy Parku Rozrywki i Miniatur w Krajnie- Zagórzu. Jej w³a¶cicielka Agata Dañda podkre¶la, ¿e kuchnia ju¿ teraz przygotowuje regionalne dania wed³ug starych receptur, m.in. zalewajkê ¶wiêtokrzysk± i dr±go³y.
W¶ród prowadz±cych zajêcia jest dr Jacek Szklarek- prezes stowarzyszenia Slow Food Polska. Przekonuje, ¿e potrawy regionalne mog± byæ bardzo dobrej jako¶ci, a region ¦wiêtokrzyski jest bardzo bogaty pod wzglêdem tradycji kulinarnych.
Projekt „¦wiêtokrzyska Ku¼nia Smaków” jest wspó³finansowany przez Szwajcariê w ramach programu wspó³pracy z nowymi krajami cz³onkowskimi Unii Europejskiej. Jego realizacja zakoñczy siê w 2015 roku.
¬ród³o: http://www.radio.kielce.pl/
Reklama.
Tagi: ¦wiêtokrzyski Szlak Kulinarny
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze s± prywatnymi opiniami u¿ytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ opinii. Za wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 13.58.39.23
-*** (2014-03-07 08:56:09)
Kolejna bzdura za unijne pieni±dz, wrêcz marnowanie unijnych pieniêdzy.
-Ja (2014-03-07 05:10:38)
Jak nie pomys³u jak wydaæ unijn± kasê to robi± imprezy kulinarne . Jedz± pij± lulki pa³a tañce hulanki swawola . Do jesieni.
-olo (2014-03-06 15:59:18)
wydanie jednej ksi±¿ki czy przeszkolenie kilku osób / za unijna kasê, oczywi¶cie/ nie ma tu wiêkszego znaczenia. Nie zmienia wizerunku turystycznego regionu w obszarze tradycji kulinarnych. Bo takich tradycji w biednej kielecczyznie, niestety nie by³o
Mo¿na natomiast staraæ siê zaznaczyæ region na marnej mapie kulinarnej kraju
Na to trzeba pomys³u, chêci i konsekwencji. W buskiej gastronomii i w pozosta³ych miasteczkach regionu oryginalnej, lokalnej potrawy niestety nie u¶wiadczysz. Nie s± ni± zainteresowani gastronomicy. Najpierw trzeba te potrawy dopracowaæ do wspó³czesnych gustów i smaków, nastêpnie popularyzowaæ, wreszcie wprowadzaæ i reklamowaæ. Na to trzeba czasu.
Kulinaria lokalne to tylko fragment ogólnej kultury gastronomicznej regionu, któr± nale¿y dopiero stworzyæ. Nad tym powinni pracowaæ etnografowie, gastronomicy, spece od marketingu i parê innych specjalno¶ci. Oprócz walorów smakowych trzeba nadaæ tej kuchni inny walor, który przyci±gnie zainteresowanych . Temat raczej nie do ogarniêcia przez O¶rodek Doradztwa Rolniczego.